Imprimante cu jet de cerneala – avantaje si dezavantaje

Publicat Vineri, 29 Aprilie 2016 în Imprimante
Imprimante cu jet de cerneala – avantaje si dezavantaje

De la aparitia lor pe piata prin anii 70, imprimantele cu jet de cerneala au devenit din ce in ce mai populare si performante, avand in acelasi timp preturi din ce in ce mai mici. Imprimanta inkjet este imprimanta care printeaza folosind picaturi de cerneala foarte mici cu un diametru de aproximativ 50-60 de microni (mai mici decat diametrul unui fir de par), picaturi ce sunt pozitionate cu mare precizie. Imprimante inkjet sunt cele mai folosite imprimante iar preturile lor pot varia, existand imprimante mai ieftine de larg consum si imprimante profesionale mai scumpe.

Avantajele imprimantelor inkjet

Costul de achizitie

Imprimantele cu jet de cerneala sunt accesibile avand cele mai mici preturi de pe piata. In trecut, calitatea de imprimare cu jet de cerneala nu era la un nivel ridicat, insa, cu timpul imprimantele cu jet de cerneala au devenit din ce in ce mai performante, mentinandu-si in acelasi timp si costul scazut.

Calitatea printarii

In prezent, performantele atinse de imprimantele cu jet de cerneala permit o calitate ridicata a imaginilor si a documentelor printate. Daca in trecut, imaginile si textele puteau fi neclare, acum imprimantele cu jet de cerneala sunt capabile sa printeze imagini in culori vii si de buna calitate.

Dimensiuni

Compartiv cu imprimantele laser, imprimantele cu jet de cerneala au dimensiuni potrivite pentru a fi puse pe un birou, la munca sau acasa.

Timp

Fata de imprimanta laser, imprimanta cu jet de cerneala nu are nevoie de timp pentru a incalzi sistemul inainte de imprimare. De asemenea, perioada de timp dintre trimiterea documentului la imprimare si inceperea procesului efectiv este mai scurta.

Dezavantajele imprimantelor cu jet de cerneala

Pretul cartuselor

Unul dintre dezavantajele imprimantelor cu jet de cerneala este costul cartuselor. Cu toate ca tehnologia a evoluat in ultimii ani si costurilor cartuselor s-au mai redus iar durata de viata a acestora a mai crescut, este posibil ca pe termen lung investitia in cartusele de cerneala sa depaseasca costul initial al imprimantei.

Viteza de printare

Viteza de printare nu este asa de mare ca a imprimantelor laser si de aceea, in cazul imprimantelor inkjet este nevoie de mai mult timp pentru a printa o cantitate mai mare de documente.

Cerneala

Cea mai frecventa problema a imprimantelor inkjet este ca se pot infunda din cauza cernelei. Exista cicluri de curatare care pot fi rulate dar in cele mai multe cazuri, cartusele trebuie inlocuite.

Afla de la Ink Toner ce modele noi de multifunctionale se lanseaza!