Cerneala din cartusele de imprimanta – o examinare atenta

Publicat Vineri, 29 Aprilie 2016 în Cartuse imprimante
Cerneala din cartusele de imprimanta – o examinare atenta

Se stie ca atunci cand se vorbeste despre cartusele de imprimanta, nu se vorbeste doar despre recipiente in care este stocata cerneala, din contra, cartusele de imprimanta sunt componente cu o structura complicata, iar cerneala reprezinta un mix complex de substante. In procesul de producere a cernelii, este important modul in care se combina substantele, pentru ca, indiferent de modelul imprimatei cu jet de cerneala, substantele din componenta cernelii sunt aceleasi. Apa este principalul element al cernelii din cartusele de imprimanta, proportia acesteia fiind de 95%. Insa, nu este vorba de apa obisnuita ci de apa deionizata, foarte pura si  foarte scumpa care face ca si costurile de schimbare a cartuselor de imprimanta sa fie foarte ridicate. De aceea se si spune ca este mai ieftin sa folosesti pentru imprimare vin de cea mai buna calitate.

La inceput, in momentul contactului cernelii cu hartia, aceasta din urma se strangea pentru ca fibrele de celuloza se umflau si astfel legaturile dintre ele erau rupte. Cand hartia se usca, fibrele de celuloza formau noi legaturi cauzand formarea cutelor. De aceea, pentru a stopa aceste efecte, s-a adaugat in compozitie butilureea, substanta care incetineste acest process, micsorand impactul apei asupra fibrelor de celuloza din hartie si impiedicand formarea cutelor. Daca in cazul hartiei, este necesara prezenta butilureei, in cazul altor suprafete care au in compozitie polimeri, cum ar fi PVC-ul , este necesara prezenta unui solvent organic numit ciclohexanona care ajuta la aderarea cernelei la polimeri.

Pentru a obtine culorile luminoase din cartusele de cerneala colorate, producatorii adauga mai multe tipuri de coloranti in cerneala : colorantul reactiv rosu 23 este adaugat pentru a obtine magenta, colorantul albastru direct 199 este adaugat pentru a obtine cyan și acidul galben este folosit pentru a obtine cerneala galbena. Iar pentru a mentine tensiunea superficiala a cernelii in interiorul cartusului se folosesc dioli de acetilena etoxilata. Daca tensiunea superficiala este prea mica, cerneala va curge din cartus, iar daca este prea mare, cerneala nu va mai iesi din cartus. O alta substanta care este un component al cernelii din cartusele de imprimanta este etilenglicolul care ajuta la incetinirea evaporarii apei si a colorantilor.

Cartusele de cerneala noi sunt prevazute cu pelicula protectoare care este indepartata in momentul instalarii acestora. Acidul etilendiamină tetra-acetic (EDTA) din componenta acestei pelicule are rolul de a proteja capul de imprimare prin formarea de legaturi covalente care nu permit cernelii din cartus sa infunde duzele capului de imprimare.

Toate aceste substante pot fi periculoase, acesta fiind si motivul pentru care exista mereu avertizarea de a nu inghiti cerneala sau a umbla cu pagini imprimante, a caror cerneala nu s-a uscat inca.

Va invitam sa descoperiti oferta Ink Toner pentru cerneala aici, iar cea pentru cartuse de imprimanta aici.

Categorii vizitate recent

Produse vizitate recent

Afla de la Ink Toner ce modele noi de multifunctionale se lanseaza!